Zupa pomidorowa
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka lub kostka rosołowa
- wegeta
- pieprz, sól
- 3 marchewki
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 mała cebulka
- pietruszka (korzeń oraz natka)
- seler
- pomidory z puszki lub przecier pomidorowy,
- 3 łyżki śmietany
- natka pietruszki
Skrzydełka gotujemy doprawiając wegetą, liściem laurowym i zielem angielskim. Dodajemy posiekane warzywa (pietruszkę, cebulę marchewkę seler). Ugotowane mięso wyciągamy. Gdy zupa już się podgotuje dodajemy przetarte przez sitko pomidory z puszki (można dołożyć 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego). Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Doprawiamy do smaku.
Pod koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy do niej 3 -4 łyżki śmietany, mieszając. Wlewamy do zupy i energicznie mieszamy. Nie gotujemy. Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Życzymy smacznego!