Składniki:

– 2,5 łyżki kakao

– 1 kostka margaryny

1 łyżka kwaśnej śmietany

– 4 żółtka

– około 1 szklanki cukru pudru

– pół kg mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– pół łyżeczki sody oczyszczonej

– 2 łyżeczki przyprawy do piernika

 

Ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części i przenosimy na 1 godzinę do lodówki.

 

Składniki na masę:

– 1 kg sera białego

– 1 szklanka cukru pudru

– 5 jaj

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Osobno ubijamy białka i dodajemy do masy delikatnie mieszając.

 

Ciasto wyjmujemy z lodówki, jego jedną cześć ścieramy na tarce do formy (lekko dociskamy). Na starte ciasto wylewamy masę serową. Następnie ścieramy drugą połowę ciasta.  Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Smacznego.