Ryba po grecku
Składniki:
– 75 dag filetów rybnych (może być panga, mintaj, łosoś itp)
– 2 duże cebule
– 1 pietruszka lub pół selera
– 2 marchwie
– mały słoiczek koncentratu pomidorowego
– oliwa lub olej do smażenia
– 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– pół łyżeczki pieprzu mielonego do smaku
– szczypta cukru
– sól, cytryna
Wykonanie:
Wszystkie jarzyny oprócz cebuli obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami oleju.
Cebula nie powinna się przyrumienić, ma się tylko zeszklić. Gdy już będzie gotowa, łączymy ją z wcześniej startymi warzywami i smażymy ciągle mieszając.
Po około 10 minutach podlewamy warzywa pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze parę minut .
Mieszamy osobno w kubeczku : 3 łyżki przecieru pomidorowego z paroma łyżkami wody, dodajemy paprykę, pieprz, pół łyżeczki cukru. Wszystko wlewamy do warzyw. Starannie mieszamy. Dusimy około 5 minut. Następnie solimy i dodajemy sok z cytryny według uznania.
Sałatka do ryby ma być słodko – kwaśna.
Rybę smażymy panierując wcześniej w jajku i bułce tartej. Przekładamy na przemian w naczyniu żaroodpornym. Pozostawiamy na 2 godziny, by się ładnie ładnie połączyło.
Smacznego.
Dziękuję bardzo. Zapewne przepis się przyda na święta:-)