Ratatouille
Składniki:
– 1 mała cukinia,
– 2 dojrzałe pomidory,
– 1 spora słodka cebula
– 1 czerwona papryka,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 bakłażan
– olej i masło do smażenia,
– sól, pieprz, gałązka tymianku
– szczypta ziół prowansalskich,
– kilka świeżych listków bazylii
Bakłażana umyć (nie obierać) i pokroić w dość grubą kostkę. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie paski. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić bakłażan, szybko go przesmażyć na sporym ogniu, po czym przełożyć go do rondelka, trzymać pod przykryciem. Następnie w rondlu ponownie rozgrzać nowy olej i masło ,wrzucić cebulę, czosnek i cukinię, zeszklić je. Wlać wino.
Dorzucić paprykę, chwilę przesmażyć, dołożyć pomidory. Wrzucić całą gałązkę tymianku. Przykryć całość i dusić ok. 20 minut. Dodać odłożony bakłażan, wymieszać. Przyprawić całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze poddusić. Smacznego.
Przepis nadesłała Pani Joanna Misiak