Biszkopt:

– 5 jajek

– 5 łyżek oleju

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka octu

– 1,5 szklanki mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy około 20 minut w 180 stopni.

 

Masa:

5 żółtek ucieramy z 10 dag cukru pudru, dodajemy kopiatą łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej. Mieszamy

Gotujemy 0,5 l mleka, dodajemy utarte żółtka. Robimy z tego budyń.  Pozostawiamy do wystygnięcia.

Następnie ucieramy z 40 dag margaryny.

 

Przekładanie placka to kwestia gustu. My z naszej strony polecamy:

– pół biszkopta – masa – truskawki – masa – biszkopt – masa – truskawki – galaretka czerwona