Ciasto z borówkami – Błękitna laguna
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka cukru
– 6 jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 szklanki śmietany kremówki
– 5 niebieskich galaretek
– cukier puder
– borówki amerykańskie
– śmietan Fix
Oddzielamy białka od żółtek, po czym je ubijamy , dodajemy cukier, następnie roztrzepane żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 – 30 minut. Po wystygnięciu kroimy na dwie części.
Jedną galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (2 szklanki wrzątku) i pozostawiamy do stężenia.
Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku.
2 szklanki śmietany kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy tężejące galaretki które były rozpuszczone w 1,5 szklanki wrzątku.
Do masy kremówki wsypujemy pokrojoną w kostkę stężałą pierwszą galaretkę. Wykładamy całość na połowę biszkoptu. Przykrywamy jego drugą częścią.
Borówki myjemy i osuszamy. Pozostałą kremówkę (250 ml) ubijamy na sztywno dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. Dodajemy śmietan Fix. Ubitą śmietanę wykładamy na placek, posypujemy dużą ilością borówek. Zalewamy 2 tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Życzymy smacznego!