Babeczki z czekoladą
Składniki na kruche ciasto:
– 25 dag mąki
– 3 łyżki cukru pudru
– 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
– 15 dag margaryny
– 1 żółtko
– 55 gram wody
Z podanych składników zarobić ciasto mieszając najpierw suche składniki, następnie margarynę, żółtko i wodę. Po czym gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po czym wałkujemy na około 0,5 cm i wyklejamy nim foremki, nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Składniki na nadzienie:
– dżem malinowy lub powidło śliwkowe
– 150 g czekolady mlecznej
– 80 g kremówki
– orzechy włoskie lub owoce
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę razem ze śmietanką. Każdą babeczkę wypełniany odrobiną dżemu i zalewamy czekoladą. Dekorujemy orzechami lub owocami. Wkładamy do lodówki co zastygnięcia czekolady.
Smacznego!