Jak urządzić kuchnię wygodną i funkcjonalną? To pytanie frapuje każdego, kto planuje remont kuchni. Jeżeli przestrzeń kuchenna zostanie zagospodarowana w sposób nieprzemyślany może się okazać, że praca w niej będzie powolna i niekomfortowa. Dlatego istotne jest, aby już na etapie projektowania nowej, wymarzonej kuchni zapoznać się z najważniejszymi zasadami aranżowania wygodnej przestrzeni, w której wszystko jest we właściwym miejscu, dzięki czemu praca przebiega sprawnie i przyjemnie.

wygodna kuchnia

Wszystkie kuchenne czynności, takie jak gotowanie, zmywanie, przygotowywanie przetworów – mogą być prostsze i sprawiać więcej przyjemności, gdy kuchenna przestrzeń jest właściwie zaplanowana.

wygodna kuchnia 1

Oto praktyczny spis najistotniejszych zasad wygodnej kuchni:

1. Dostosuj odpowiedni układ zabudowy do kształtu i wielkości kuchni

Przestrzeń kuchenna może zostać rozplanowana na wiele sposobów, aczkolwiek nie wszystkie mają charakter uniwersalny. Warto poświęcić czas na zastanowienie się, który układ zabudowy pasuje najlepiej do kształtu twojej kuchni i jakie są jego wady i zalety. Najkorzystniej będzie, gdy droga, którą pokonujemy między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką, ułoży się w kształt trójkąta. Najlepiej, jeśli odległości będą wynosiły:

  • od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm;
  • od zlewozmywaka do kuchenki 120-210 cm (w małych kuchniach może to być 90 cm);
  • od lodówki do kuchenki 120-270 cm.

wygodna kuchnia 2

W wąskich kuchniach najlepiej sprawdzi się zabudowa jednorzędowa. Taki układ będzie też korzystny w kuchniach otwartych na salon lub jadalnię. To najprostsze rozwiązanie, ale i najmniej ergonomiczne, bowiem tracimy wiele przestrzeni do przechowywania. Przy takim ustawieniu nie można przestrzegać zasady trójkąta roboczego, ale właściwa kolejność sprzętów i odpowiednie odległości między nimi i tak mogą ułatwić pracę. W wąskiej kuchni z jednościenną zabudową można również zastosować zabudowę w kształcie litery L. Wadą takiej zabudowy są dość duże odległości między sprzętami.

wygodna kuchnia 3

2. Sprzęt kuchenny a potrzeby rodziny

  • Lodówka – jej odpowiednia wielkość powinna odpowiadać liczebności rodziny, ilości zakupów, a nawet temu na ile dni gotujemy posiłki. Większa pojemność lodówki przyda się osobom, które lubią organizować rodzinne spotkania lub przyjęcia. Na dużą lodówkę warto się także zdecydować jeżeli przywykliśmy do robienia dużych zapasów.
  • Płyta grzewcza – jej szerokość i liczbę palników należy dostosować do liczby garnków, które wykorzystujemy w jednym czasie. Jeżeli gotowanie jest czynnością rodzinną, lepiej zdecydować się na szerszą płytę i umieścić ją na wyspie kuchennej, by wszystkie osoby uczestniczące w gotowaniu miały do niej łatwy dostęp.
  • Piekarnik – najwygodniej się z niego korzysta, gdy znajdzie się powyżej wysokości klatki piersiowej.
  • Okap – umieszczony nad kuchenką czy płytą grzejną powinien być od niej szerszy o 10 cm z każdej strony. Jego dolna krawędź powinna się znajdować co najmniej 65 cm nad kuchenką.
  • Zmywarka – warto na nią znaleźć miejsce nawet w małej kuchni, gdyż pozwala zaoszczędzić nie tylko wodę i energię, ale również cenny czas.

wygodna kuchnia 4

3. Podstawy ergonomii w kuchni

  • Poziom blatów powinien być dopasowany do wzrostu użytkownika:

    – 160 cm wzrostu – wysokość blatu 90 cm

    – 185 cm wzrostu – wysokość blatu 105 cm.

  • Rezygnacja z półek w szafkach dolnych na rzecz całkowicie wysuwalnych szuflad.
  • Racjonalne rozmieszczenie produktów według zasady: te częściej używane niżej, te rzadziej – wyżej.
  • Zasada trójkąta roboczego.

Ciag_podwojny

  • Wyodrębnienie pięciu stref w kuchni: zapasów (lodówka i produkty), przechowywania (naczynia, szklanki, sztućce), zmywania (zlew, zmywarka, kosz na śmieci), przygotowywania (blat roboczy, deski, miski, mikser, przyprawy) i gotowania (kuchnia, piekarnik, mikrofalówka, garnki). Strefy te należy umieścić w powyższej kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie).