Składniki na biszkopt:

– 6 jaj

– 3/4 szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy

– 1 szklanka mąki pszennej

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Z podanych składników pieczemy biszkopt. Następnie 1 puszkę mandarynek w syropie (850 gram lub 3 małe ) odcedzamy z syropu (syrop przelewamy do szklanki) i wykładamy na upieczony biszkopt.

2 duże budynie śmietankowe rozpuszczamy w 1 szklance syropu z mandarynek. Zagotowujemy 3 szklanki soku pomarańczowego i wlewamy do niego rozpuszczony budyń.  Gotujemy do powstania jednolitej konsystencji.

Gorący budyń wylewamy na mandarynki. Następnie chłodzimy.

 

Pianka :

– 2 szklanki śmietany kremówki 30 %

– 6 łyżek cukru pudru

Miksujemy i wykładamy na zimny budyń.

Wierzch dekorujemy robiąc szachownicę z petitków (10 sztuk herbatników z czekoladą i 10 herbatników bez czekolady)

 

Życzymy smacznego.