Składniki na biszkopt:

– 6 jajek

– 1 szklanka mąki pszennej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 szklanka cukru kryształu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier kryształ, cały czas miksujemy. Następnie wlewamy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do białek, delikatnie mieszamy łyżką.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Masa budyniowa:

– 1 duży Ptyś lub Kubuś zielony – 900 ml

– 3 budynie waniliowe (bez cukru)

Budynie rozpuszczamy w około 1 szklance soku. Resztę soku zagotowujemy,  wlewamy sok z rozpuszczonym budyniem, szybko mieszamy. Ciepły budyń wlewamy na upieczony biszkopt. Pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Masa kremowa:

– 400 ml śmietanki 30 %

– 2 galaretki agrestowe

– 2 łyżki cukru pudru

Rozpuszczamy dwie galaretki zielone w 1 szklance gorącej wody. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, gdy galaretka zacznie tężeć wlewamy do śmietanki. Miksujemy do powstania jednolitej masy.

Masę wykładamy na zielony krem budyniowy. Układamy na niej delicje wiśniowe. Zalewamy kolejnymi dwoma tężejącymi galaretkami przygotowywanymi według przepisu na opakowaniu.

 

Smacznego!