Składniki na biszkopt:

– 4 jajka

– 3/4 szklanki mąki pszennej

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– 3/4 szklanki cukru kryształu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier kryształ, cały czas miksujemy. Następnie wlewamy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do białek, delikatnie mieszamy łyżką.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Biszkopt można zrobić zarówno jasny jak i ciemny dodając około 2 łyżeczki kakao.

 

Przygotowujemy poncz z pół szklanki wody wymieszanej z 1,5 łyżeczki cukru i sokiem z 1/3 cytryny.

 

Składniki na krem kakaowy:

-400 ml śmietany kremówki

– 2 łyżki kakao

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki gorącej wody

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i kakao. Następnie do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy, potem całość wlewamy do kremu. Miksujemy.

Krem od razu wykładamy na nasączony ponczem biszkopt.

 

Przygotowujemy 2 galaretki wiśniowe w mniejszej ilości wody. Tężejącą przekładamy na krem. Wstawiamy do lodówki.

 

Masa śmietanowa:

– 200 ml śmietany kremówki 30 %

– 1 łyżka cukru pudru

– 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach gorącej wody

– kolorowa posypka

 

Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, rozpuszczoną jak poprzednio żelatynę i kolorową posypkę. Wykładamy na galaretkę czerwoną.

 

Przygotowujemy dwie galaretki turkusowe według przepisu, gdy będą tężejące wylewamy na placek. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.Ciasto można udekorować kleksami z bitej śmietany.

Smacznego!