Składniki:

– 5 jajek

– 1,5 szklanki cukru kryształu

– 1 cukier waniliowy

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 szklanka oleju

– 1 szklanka wody

– 2,5 łyżki kakao

 

Wykonanie:

1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

2. Kolejno dodajemy olej i wodę (mieszamy delikatnie łyżką aż wszystkie składniki się połączą).

3. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dosypujemy kakao.

4. Obie masy naprzemienne wlewamy po łyżce do formy.

5. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Pamiętajmy by nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia.

6. Po upieczeniu ciasto studzimy w formie po czym przekładamy w inne miejsce.

 

Smacznego.