Składniki na ciasto:

– 7 dag mąki pszennej

– 10 dag mąki ziemniaczanej

– 3 dag kakao

– 2 łyżki oleju

– 13 dag cukru grysiku

– 5 jaj

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej. Obie mąki oraz kakao mieszamy ze sobą. Miksujemy razem z jajkami. Ciasto pieczemy w promie 25×25 cm w 180°C przez około 25-30 minut. Po wystudzeniu, przecinamy na pół.

 

Masa:

– 20 dag mleka w proszku

– 15 dag cukru grysiku

– 35 dag margaryny

– pół szklanki mleka

– 1 cukier waniliowy

 

Pół szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. Pozostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy przestudzone mleko. Do masy na samym końcu dodajemy mleko w proszku. Przekładamy biszkopt.

 

Polewa czekoladowa:

  • 6 dag masła
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 4 dag czekolady mlecznej

Składniki polewy łączymy w kąpieli wodnej.  Wykładamy na placek.

Smacznego!