Składniki:

– 5 jajek

– 1 kostka margaryny

– 1,5 szklanki cukru kryształu

– 2 szklanki mąki pszennej

– pół szklanki mąki ziemniaczanej

– po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody i cynamonu

– 2 szklanki startej marchewki

 

Wykonanie:

1.Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Margarynę topimy i zostawiamy do wystygnięcia.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
3. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę i startą marchewkę. Mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
4. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Na chłodne już ciasto wykładamy ubitą śmietanę kremówkę połączoną z serkiem homogenizowanym.

Smacznego!