Nowoczesna kuchnia cechuje się minimalistycznym designem oraz współczesnymi formami we wzornictwie projektowym. Ma ona łączyć w sobie cechy ergonomii, funkcjonalności z eleganckim i prostym wystrojem. Współczesna kuchnia to kuchnia oszczędna w formach, co wyraża się w ascetycznych kształtach, dekoracjach i aranżacjach. Taka kuchnia to także modny, wyważony eklektyzm przejawiający się między innymi w zestawieniu nowoczesnych błyszczących powierzchni z klasycznym szkłem, metalem lub drewnem. Design ma tu być ukierunkowany na subtelną prostotę wyrażoną często pojawiającym się motywem linii pionowych i poziomych. Niniejsza zasada przerodziła się w swoisty popularny obecnie trend, z którego wywodzą się intensywnie kontrastujące ze sobą zestawienia geometryczne.

linie 3

Architektura oraz trendy designerskie od lat czerpią inspiracje z tendencji panujących w danym okresie w malarstwie oraz sztuce. Współczesne aranżacje kuchni odwołują się w głównej mierze do nurtu zwanego neoplastycyzmem, który wywodzi się z kubizmu i jest kierunkiem typowo abstrakcyjno-geometrycznym. Początki tego nurtu wiążą się z manifestem neoplastycyzmu wygłoszonym przez holenderskiego malarza Pieta Mondriana na początku XX w. Wskazywał on na odejście od myślenia odwołującego się do rzeczywistości w sztuce ku abstrakcji. Najważniejszym założeniem tej tendencji stanowiło zestawienie dwóch aspektów linearnych: pionu i poziomu tworzących kąt prosty. Trend ten stał się niezwykle popularny, zarówno w sztukach plastycznych, jak i architekturze oraz dekoratorstwie wnętrz, a w związku z tym także w projektowaniu mebli. Oprócz walorów estetycznych przejawiających się w schludności form i minimalizmie zasad pionu i poziomu służy również zwiększeniu funkcjonalności.

linie 2

Pion w neoplastycyzmie jest symbolem dynamizmu i energii, natomiast w feng shui odwołuje się do męskiego pierwiastka Jang. Poziom oznacza spokój, harmonię i statykę, a w feng shui pierwiastek żeński Jin. W związku z tym stosując zasadę pionu i poziomu dążymy do swoistej harmonii wizualnej, która jest podstawą przyjemnego spędzania czasu w pomieszczeniu, a także w funkcjonalności. W aranżacjach kuchennych, w których zastosowano pionowe podziały mebli uzyskano efekt optycznego powiększenia przestrzeni w szczególności, gdy wnętrze należy do dość niskich. Aby uzyskać satysfakcjonującą i zarazem pełną harmonię należy połączyć linie pionowe z kontrastowymi barwami takimi jak czerń i biel. Dzięki temu podziały liniowe nabiorą wyraźniejszego wyrazu, co doskonale podkreśli nowoczesny charakter wnętrza oraz optycznie powiększy przestrzeń kuchni.

linie1

Układy horyzontalne wyróżniają linie poziome będące symbolem spokoju, statyki, zastoju i bezruchu. Stosowanie ich w projektach mebli kuchennych dąży do uspokojenia i uzyskania harmonii w zbytnio dynamicznej i energetycznej strukturze. Jeżeli wnętrze urządzone jest w sposób wizualnie dynamiczny, wówczas dłuższe przebywanie w nim może prowadzić do niespokojnego, a nawet zbyt pobudzonego samopoczucia, które prowadzi do poczucia zmęczenia i zniechęcenia. Dlatego połączenie linii poziomych i pionowych jest doskonałe nie tylko ze względu na atrakcyjność aranżacji kuchni, ale i na nastroje oraz zachowania domowników. Bardzo modny jest współcześnie trend polegający na podkreślaniu poziomych linii frontów szafek poprzez stosowanie przetłoczeń słojów. W celu lepszego wyeksponowania poziomych linii stosuje się uchwyty poziome.

linie 4
Zgodnie z ideą aranżowania przestrzeni kuchennej w zgodzie z zasadą linii pionowych i poziomych następuje efektywne połączenie elementów energicznych ze spokojnymi, dynamicznych ze statycznymi. Warunkiem bezwzględnym jest występowanie kontrastowych linii pionowych i poziomych. Niniejsza zasada zapewnia efektowne rozwiązania wizualne oraz wpływa na funkcjonalność, co umożliwia przyjemną i prostszą pracę w kuchni.