Projektowanie kuchni oprócz rozmieszczenia mebli i sprzętów, musi uwzględniać także oświetlenie kuchni, które pełni wielką rolę w codziennym jej użytkowaniu. Najistotniejsze jest prawidłowe doświetlenie stref roboczych w kuchni, czyli: zlewozmywaka, płyty kuchennej, blatu na którym przygotowuje się potrawy oraz stołu. Podpowiadamy, jak skutecznie zaplanować oświetlenie kuchni i jakie wybrać lampy, aby praca w niej była łatwa i przyjemna.

859-oswietlenie_5

Szczególnie strefy robocze w kuchni wymagają prawidłowego oświetlenia, ze względu na to, że praca w ich obszarach musi przebiegać precyzyjnie i sprawnie. Nie ma bowiem nic gorszego niż zbyt słabo oświetlony blat, zlewozmywak lub stół, co skutkuje chęcią jak najszybszego skończenia biesiadowania, niedomytymi talerzami, lub co gorsza zmęczonymi oczami. Aby temu zaradzić należy nie tylko wybrać odpowiednie oprawy świetlne, dobre barwy światła, ale także ich właściwą lokalizację.

MJM/07/08;UU/01/09

Za pomocą dobrego oświetlenia kuchni możemy podkreślić charakter całego wnętrza, wywołać pożądany klimat oraz sprawić, że praca w niej będzie przebiegała przyjemnie i sprawnie. Światło nie może razić w oczy osoby pracującej w kuchni, ani być zbyt słabe. Nie powinno też powodować wyraźnych cieni w miejscach pracy, bo mogą one bardzo przeszkadzać w kuchennych czynnościach. Najlepszym rozwiązaniem jest zawieszenie bezpośrednio nad miejscem pracy rampy świetlnej, czyli półki, w którą wmontowane zostaną punkty świetlne. Półka powinna posiadać właściwą osłonę, aby światło nie rozpraszało się poza powierzchnię blatu. Jeśli nad blatem wiszą szafki, to oświetlenie należy umieścić tuż pod nimi (najlepiej w kilku centralnych punktach lub za pomocą listwy LED) i osłonić listwą, by się nie rozpraszało.

IMG_5879

Punktami świetlnymi nad strefami roboczymi mogą być klasyczne świetlówki, świetlówki kompaktowe lub żarówki halogenowe, o ciepłej barwie i wysokim czynniku oddawania barw. Najlepsza barwa światła do kuchni to barwa najbardziej zbliżona do odcieni światła dziennego, gdyż przy niej oczy się nie męczą, klimat kuchni pozostaje zachowany, a praca przebiega sprawnie.

Należy nie zapominać o tym, że oprócz wartości funkcjonalnej oświetlenie jest także istotnym elementem dekoracyjnym. Przyjemne oświetlenie ogólne możemy uzyskać poprzez zamontowanie na suficie specjalnej szyny z umieszczonymi na niej lampkami lub zamontowanie ekranu z wmontowanymi punktami świetlnymi (stropu świetlnego). W niskich pomieszczeniach polecamy zainstalowanie na ścianach oświetlenia bocznego skierowanego na sufit.

oswiatlenie-kuchni

 

Najczęstsze błędy w oświetleniu kuchni:

  • Oświetlenie ogólne- gdy lampa wisząca posiada klosz z tworzywa słabo przepuszczającego światło, gdyż da ona zbyt mały zasięg oświetlenia pomieszczenia.
  • Oświetlenie strefy roboczej- gdy lampy są zawieszone bezpośrednio nad głową osoby stojącej przy blacie, gdyż będzie padał ostry cień na obszar blatu.
  • Oświetlenie blatu- gdy halogeny są zamontowane nad górnymi szafkami, wówczas będą one rzucać cień na blat.

 

Jeżeli chcemy uzyskać światło bezpośrednie skierowane na określoną powierzchnię, powinniśmy wybrać oprawy z kloszami z nieprzezroczystych materiałów, gdyż uniemożliwiają one rozpraszanie światła. Można też do innych opraw zastosować żarówki z odbłyśnikami skupiającymi źródła światła. Światło bezpośrednie skierowane jest ostre, więc należy je odpowiednio ukierunkować. Przyczynia się do powstawania kontrastów światła i cienia, dlatego ich ustawienie jest bardzo istotne. Jeżeli natomiast chcemy uzyskać światło bezpośrednie rozproszone, powinniśmy wybierać oprawy z otwartymi kloszami, ale z materiałów przepuszczających światło, a także żarówki mleczne lub matowe.