Składniki:

– 0,5 kg mąki

– 2 żółtka

– 3 łyżki oleju

– szczypta soli

– 200 ml ciepłej wody

 

Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, następnie zawijamy w folię aluminiową i na kolejne 10 minut wkładamy do lodówki.

Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, wkładamy farsz i zlepiamy brzegi.  Gotujemy w lekko osolonej wodzie.

 

Farsz:

– 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę

– ser biały

– smażona 1 cebulka

– sól, pieprz do smaku

 

Składniki łączymy. Wypełniamy nimi pierożki. Gotujemy. Układamy na talerzu i polewamy masełkiem lub smażoną cebulką.

 

Zawsze można przygotować pierożki na słodko, nadziewając je owocami.

 

Smacznego!