Składniki na ciasto jasne:

– 1 łyżka octu

– 1 i 1/4 szklanki cukru

– 1 szklanka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/3 szklanki oleju

– 7 białek

 

Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie powoli wlewamy olej i ocet. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

 

Składniki na ciasto ciemne:

– 2 jajka

– 7 żółtek

– 6 łyżek cukru

– 5 łyżek mąki pszennej

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/3 szklanki oleju

 

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, olej. Miksujemy. Mieszamy z mąką i kakao.

 

Ciasto białe i ciasto ciemne wylewamy na przemian do formy. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 części.

 

Krem:

– 3-4 łyżki kawy cappuccino

– 2 szklanki mleka

– 5 dag maki ziemniacznej

– 1 łyżka mąki pszennej

– 4 łyżki cukru

– 1 jajko

– 1 kostka margaryny

 

Jako z cukrem miksujemy dodajemy 1/2 szklanki mleka i obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy dodajemy przygotowaną mieszankę. Gotujemy. Po wystudzeniu ucieramy z masłem i cappuccino.

Rum mieszamy z naparem kawy i nasączamy biszkopty. Galaretki popuszczamy w 750 ml wrzątku, studzimy. Składniki polewy zagotowujemy mieszając.

 

Polewa:

– 10 dag masła

– 3 łyżki kakao

– 1 łyżka mielonej kawy

– 1 łyżka mleka

– 3-4 łyżki cukru

– odrobina rumu

– pół szklanki naparu z kawy

– opakowanie okrągłych biszkoptów

– 2 galaretki zielone lub czerwone

 

Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu. Układamy na nim biszkopty. Zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki w celu stężenia. Następnie rozsmarowujemy resztę kremu i przykrywamy drugą połową ciasta.