Składniki na biszkopt:

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mąki pszennej

– 6 jajek

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z pianą. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Masa jabłkowa:

– 1 słoik jabłek prażonych

– 2-3 łyżki cukru kryształu

– 1 galaretka agrestowa

 

Jabłka doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i suchą galaretkę. Dobrze mieszamy, pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Masa kremowa:

– pól litra śmietany kremówki

– 2 bite śmietany śnieżki w proszku

– 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w pół szklanki wody

 

Ubijamy kremówkę z dwoma śnieżkami, dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.

 

Przełożenie placka:

biszkopt – masa jabłkowa- biszkopty okrągłe – masa kremowa – posypujemy kawą nierozpuszczalną.

 

Smacznego.