Kuchnia jest miejscem, w którym na co dzień przechowujemy mnóstwo rzeczy, będące nam potrzebne do przygotowywania posiłków, gotowania i biesiadowania. Ale także gromadzimy w niej wiele produktów sezonowych, przetworów, okazjonalnych zastaw, czy też innych produktów spożywczych. Jeszcze do niedawna ze względu na budownictwo ograniczające przestrzeń kuchenną niniejsze przechowywanie miało miejsce w półkach kuchennych lub innych miejscach bez ustawienia w sposób zaplanowany. Aktualnie jednak coraz częściej wraca się do zwyczaju tworzenia specjalnych stref na zapasy, czyli spiżarni w obrębie lub niedalekim sąsiedztwie kuchni jeżeli warunki mieszkaniowe na to pozwalają. Jest to niezwykle funkcjonalne i pomocne rozwiązanie, które umożliwia umieszczenie wszystkich produktów i akcesoriów w jednym miejscu w zaplanowany sposób.

spizarnia 1

Do niedawna wydawało się, że tylko osoby posiadające duże domy lub mieszkania z wieloma pomieszczeniami mogą sobie pozwolić na jakościową i wygodną spiżarnię. Nic bardziej mylnego, bowiem dziś każdy nawet w niewielkiej kuchni może za pomocą odpowiednich akcesoriów oraz mebli wydzielić przestrzeń do przechowywania, która ułatwi codzienną pracę w niej oraz pozwoli na zachowanie porządku. Takie zaplecze lub też kącik gospodarczy musi być przemyślany i właściwie zaprojektowany, by spełniać swoją podstawową funkcję, którą jest funkcjonalność. Przede wszystkim należy wygospodarować przestrzeń, która zapewni odpowiednie warunki, bowiem spiżarnia musi być sucha, wentylowana, ciemna i stosunkowo chłodna (optymalnie od 10 do 15 stopni C). Zachowanie tych aspektów zagwarantuje, że strefa zapasów będzie właściwie spełniać swoją rolę. Oprócz zapasów żywności i przetworów w spiżarni możemy przechowywać akcesoria kuchenne i urządzenia AGD. Dzięki temu łatwiej będzie utrzymać porządek w kuchni oraz zwiększyć jej wartości estetyczne.

spizarnia 2

Gdzie najlepiej urządzić spiżarnię? Najbardziej wygodnym położeniem tego pomieszczenia będzie bezpośrednie sąsiedztwo kuchni. Jeżeli jednak nie mamy dostatecznie dużo miejsca i dodatkowego pomieszczenia na spiżarnię, wówczas możemy taką przestrzeń zaaranżować w piwnicy. W ostateczności jeżeli nie mamy takiej możliwości warto pokusić się o wydzielenie strefy przechowywania w swojej kuchni, gdyż z pewnością ułatwi to w niej pracę. Mimo że temperatura z pewnością nie będzie odpowiednia do trzymania np. warzyw czy owoców, to taka prowizoryczna spiżarnia doskonale sprawdzi się jako strefa przechowywania przetworów, zapasowych produktów oraz rzadko używanych sprzętów. W nowoczesnych kuchniach funkcję spiżarni przejęły meble wysokiej zabudowy i z systemem wysuwanych półek ułatwiających dotarcie do wszystkich zapasów jednocześnie. Spiżarnia jest miejscem technicznym, dlatego warto wyposażyć ją w materiały i akcesoria, które ułatwią nam utrzymanie czystości oraz będą wygodne i funkcjonalne.

Spiżarnia-dobrze-wypełniona

Funkcjonalna spiżarnia to taka, w której wszystko ma swoje miejsce i jest łatwe do znalezienia. Przede wszystkim zatem należy zadbać o odpowiednie półki, które będą przejrzyste, by można było łatwo dostrzec dany przedmiot. Najlepsze więc będą drewniane lub metalowe regały lub też półki, do których łatwo sięgać. W dużych spiżarniach możemy wstawić oddzielną chłodziarkę, która stanie się z pewnością nieocenionym wsparciem. Wybór półek i stojaków do spiżarni jest ogromny, a praktycznych akcesoriów do przechowywania jeszcze większy. Grunt to wszystko dobrze zaplanować, by cieszyć się funkcjonalnością naszej strefy przechowywania.

Oto kilka najważniejszych porad związanych z projektowaniem spiżarni lub planowaniem strefy przechowywania:

  • przejrzyste regały
  • niżej półki głębsze, a wyżej węższe
  • przeźroczyste słoiki do przechowywania, by widoczna była zawartość
  • piramidowe pojemniki szklane lub plastikowe
  • kosze z naturalnych tworzyw np. z wikliny do przechowywania warzyw i owoców
  • półka do leżakowania wina
  • wieszaczki i haczyki do wieszania ziół, czosnku i papryki, a także na ścierki
  • osobna półka na detergenty do sprzątania kuchni
  • pojemniki na śmieci do segregowania
  • układanie starszych produktów z przodu, a nowych z tyłu (hierarchia dat ważności)
  • gromadzenie zapasów przebiegające w zgodzie z porami roku
  • na otwartych opakowaniach warto jest zapisać datę rozpakowania
  • pamiętać o strefowym podziale temperatury, dopasowując odpowiednie produkty do poszczególnych półek w chłodziarce.