Nowocześnie urządzona kuchnia to przede wszystkim minimalizm, czystość i przejrzystość form, ergonomia oraz funkcjonalizm. Wszystkie pozostałe aspekty wyposażenia kuchni nowoczesnej podporządkowywane są właśnie tym podstawowym zasadom i funkcjom. Właśnie ze względu na niniejsze aspekty coraz więcej osób decyduje się na urządzenie kuchni w stylu nowoczesnym. Lecz należy pamiętać, że to zadanie nie jest takie proste, jak na pozór mogłoby się nam wydawać. Jednak z przyjemnością podpowiemy jakie są najważniejsze zasady urządzania kuchni w nowoczesnym designie.

nowoe

Na nowoczesną kuchnię składa się wiele elementów i konieczne jest aby umiejętnie nimi operować, by efekt końcowy był doskonale zadowalający i spełniający wszystkie wymagania niezbędne dla nowoczesnych rozwiązań. Wymaga to swoistego wysiłku osób, które wiedzą, jak dobrać i zestawić wszystkie elementy. Najczęściej taka kuchnia cechuje się prostotą formy, oszczędną kompozycją kolorystyczną, praktycznym i funkcjonalnym wyposażeniem. We współcześnie urządzonej kuchni każdy przedmiot i mebel posiada swoje określone miejsce i nic nie jest zbędne. Nie ma tu miejsca na niepotrzebne i źle rozmieszczone przedmioty. Szeroki i zarazem atrakcyjny wybór przedmiotów i sprzętów sprawiły, że kuchnie dostosowuje się do swoich indywidualnych potrzeb i oczekiwań. Poniżej prezentujemy najważniejsze aspekty projektowania kuchni nowoczesnej.

nowe1

Estetyka
O tym, czy kuchnia została urządzona w nowoczesnym designie można się przekonać już po samym jej wyglądzie. Jedną z najważniejszych cech estetyki kuchni nowoczesnej jest minimalizm, który przejawia się w ostrożnie dobranej kolorystyce, prostych bryłach, umiarkowanych dekoracjach i przestronności. W zakresie kompozycji barwnej zazwyczaj wszystko w pomieszczeniu jest utrzymane w jednej tonacji barw lub dwóch, trzech zestawieniach wzajemnie kontrastujących. Prostota formy przejawia się także w meblach, które są tu gładkie, często z połyskiem i pozbawione elementów dekoracyjnych. W kuchni nowoczesnej panuje ład i porządek, gdyż wszystko do siebie pasuje i posiada swoje miejsce. Pozwala to na poczucie harmonii i relaksację podczas pracy i przebywania w kuchni.

nowa kuchnia

Funkcjonalność
Funkcjonalność to bardzo istotna cecha kuchni nowoczesnej, co oznacza, że wyposażenie ma usprawniać przygotowywanie posiłków, a także sprzątanie po nich. Design oraz sposób ustawienia mebli oraz wszelkich urządzeń jest precyzyjnie zaplanowany i ma sprzyjać wygodzie osób korzystających z kuchni. Z tego powodu w nowoczesnej kuchni szczególne znaczenie mają trzy strefy związane z czynnościami, jakie są wykonywane w ich rejonach. Wyróżniamy tu:

  • strefę gotowania – w jej obrębie znajduje się kuchenka, blat, na którym przygotowuje się posiłki, piekarnik, mikrofalówka, półka z przyprawami oraz najbardziej potrzebne akcesoria, które powinny być pod ręką.
  • strefę sprzątania – zawiera ona zlewozmywak i zmywarkę, a ponadto miejsce na suszarkę na naczynia, szufladę ze sztućcami, deskami do krojenia itp.
  • strefę przechowywania – szafki i półki z garnkami, naczyniami, produktami niezbędnymi do gotowania.

strefy-w-kuchni

 

Podsumowując, kuchnię nowoczesną wyróżniają:

  • prostota kształtów i form
  • gładkie powierzchnie
  • brak dekoracyjności
  • ograniczenie bibelotów do minimum np. jedynie: obrazów, fotografii, ekskluzywnych świeczników i wazonów
  • kolorystyka utrzymana w jednej tonacji lub barwach silnie kontrastujących ze sobą
  • nowoczesne materiały takie jak szkło, chrom, MDF
  • sprzęty ułożone funkcjonalnie np. piekarnik na wysokości wzroku