Przepis został udostępniony dzięki uprzejmości naszego czytelnika, który zaproponował wspaniałą propozycję na stół wigilijny. Przekazujemy go Państwu, abyście mogli zadowolić swoje podniebienia oryginalnym smakiem potrawy.

Składniki :

– 1 karp świeży (około 5 kawałków fileta lub 6 dzwonków)

– czosnek granulowany,  sól – do solanki

– mąka, jajko, bułka tarta – do panierki

– 1 kostka masła

 

Filety moczymy w solance z czosnkiem granulowanym około 8 godzin. Zostawiamy na noc. Opłukujemy z soli. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle lub oleju na złoty kolor. Pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wkładamy do naczynia żaroodpornego z kostką masła, zamykamy i zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Najlepsze kawałki znajdują się na dnie naczynia, z pewnością znajdą swoich zwolenników ze względu na aromatyczną maślaną kąpiel.

Smacznego!