Składniki na ciasto naleśnikowe:

– 2 szklanki mleka

– 1 jajko

– 1 cukier waniliowy

– 1 łyżka oleju

– szczypta soli

– 1/4 szklanki wody mienralnej

– mąka (dodajemy tyle, żeby ciasto z nie było za gęste)

Wszystkie składniki miksujemy,  smażymy naleśniki.

 

Składniki na farsz:

– 1 cebula

– 1 główka kapusty startej i ugotowanej

– przyprawy

– ewentualnie ugotowane grzyby leśne

Cebulkę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy startą, ugotowaną i odcedzoną kapustę. Mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i smażymy.

Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy, otaczamy w jajku i bułce tartej.

jakzrobickrokietyzkapus

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Smacznego!