Składniki:

– około 10 małych jabłek

– 4 łyżeczki konfitury wiśniowej lub wiśnie w syropie

– rodzynki

– ewentualnie łyżka posiekanych migdałów wymieszanych z łyżką cukru

 

Składniki na ciasto:

– 1,5 szklanki mąki pszennej

– 3,4 kostki margaryny

– 1 łyżka śmietany

– 2 żółtka

– 2 łyżki cukru

– jajko do posmarowania ciasta

– sól

 

Wykonanie:

Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy środki, napełniamy otwory konfiturą. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, posypujemy migdałami, kroimy w kwadraty. Na każdym z nich układamy jabłko i oklejamy je ciastem. Smarujemy jajkiem. Możemy posypać grubym cukrem.

Pieczemy około 30 min w 180 stopni.