Składniki:

– 75 dag filetów rybnych (może być panga, mintaj, łosoś itp)

– 2 duże cebule

– 1 pietruszka lub pół selera

– 2 marchwie

– mały słoiczek koncentratu pomidorowego

– oliwa lub olej do smażenia

– 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

– pół łyżeczki pieprzu mielonego do smaku

– szczypta cukru

– sól, cytryna

 

Wykonanie:

Wszystkie jarzyny oprócz cebuli obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami oleju.

Cebula nie powinna się przyrumienić, ma się tylko zeszklić. Gdy już będzie gotowa, łączymy ją z wcześniej startymi warzywami i smażymy ciągle mieszając.

Po około 10 minutach podlewamy warzywa pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze parę minut .

Mieszamy osobno w kubeczku : 3 łyżki przecieru pomidorowego z paroma łyżkami wody, dodajemy paprykę, pieprz, pół łyżeczki cukru. Wszystko wlewamy do warzyw. Starannie mieszamy. Dusimy około 5 minut. Następnie solimy i dodajemy sok z cytryny według uznania.

Sałatka do ryby ma być słodko – kwaśna.

Rybę smażymy panierując wcześniej w jajku i bułce tartej. Przekładamy na przemian w naczyniu żaroodpornym. Pozostawiamy na 2 godziny, by się ładnie ładnie połączyło.

Smacznego.