Jest tylko jeden rodzaj deseru na świecie, który odbieramy jednocześnie przez wzrok, dotyk, węch oraz smak. Należą do nich naleśniki z czekoladą i bananami!

Ciasto naleśnikowe przygotowujemy tradycyjnie jak na zwykłe naleśniki:
0,5 szkl mleka
0,5 szkl wody mineralnej
1 szkl mąki
1 jajka
szczypta soli
łyżeczka oleju
oraz

1 tabliczka czekolady
3-4 banany
sok z cytryny

Mleko, wodę i jajko mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Następnie sól i olej ponownie mieszamy. Smażymy naleśniki. Czekoladę kruszymy i topić w kąpieli wodnej. Banany obieramy i kroić w talarki, skropić sokiem z cytryny. Ciepłe naleśniki smarujemy ciepłą czekoladą, na niej układać banany. Następnie naleśniki składamy na cztery. Tak przygotowane naleśniki układamy na talerzyku i polewamy stopioną czekoladą.

Czas skosztować! Na początku doświadczysz złożonej, lekko ciepłej struktury z wyczuwalnymi akcentami czekolady, których przybywa wraz z upływem smakowania, żeby ustąpić miejsca ożywczej kompozycji aromatów bananowej nuty. Finisz czujemy jeszcze chwilę po przełknięciu . Z takim deserem odkryjesz wszystkie wymiary prawdziwej czekolady.

Przepis nadesłany przez Panią Monikę Ziendalską.