Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 10 dkg drożdży
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Składniki do budyniu:

  • 3 budynie śmietankowe (lub inne ulubione)
  • 1 litr mleka

Jeśli nie lubicie budyniu, zawsze można go zastąpić marmoladą różaną lub wieloowocową.

Wykonanie:

Gotujemy budynie według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W kubeczku przygotowujemy rozczyn z , ciepłego (ale nie gorącego) mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 1,5 łyżki mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Na stolnicy przesiewamy mąkę , dodajemy otartą skórkę z 1 cytryny, 1 szklankę cukru, jajka,  żółtka,  sól i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, do którego na samym końcu dodajemy roztopione  i wystudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość.

Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje i każdą część wałkujemy na prostokątny placek o grubości około 0,5 cm . Kroimy paski szerokości 1,5 cm x i około 20 cm długości. Każdy pasek skręcamy delikatnie jak śrubę, a następnie w ślimaka. Układamy na natłuszczonej blaszce zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
W zagłębieniu, na środku każdej drożdżówki nakładamy  zimny budyń lub marmoladę do wyboru.

Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do uzyskania złotego koloru.

Życzymy smacznego.