Składniki:
– 2,5 kg dyni
– 3 duże marchewki
– 1/4 korzenia selera
– 3 ząbki czosnku
– 1 pietruszka
– 2 duże cebule
– 1/4 pora
– 4 średnie ziemniaki
– 1 średni korzeń imbiru
– słodka papryka mielona
– 2 małe cukinie
– pieprz Cayenne
– sól, oliwa lub masło do smażenia
– 1l bulionu warzywnego
– 1 pierś z kurczaka
Warzywa takie jak marchew, cukinię, pietruszkę, por, seler, imbir i czosnek kroimy w plasterki. Cebulę, ziemniaki i pierś z kurczaka w grubą kostkę. Dynię myjemy, usuwamy pestki. Kroimy ją również w grubszą kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy marchew z cebulą. Ostrożnie smażymy aby się nie przypaliło.  Gdy cebula się zarumieni a marchew nieco zmięknie  wrzucamy seler, porę, czosnek, pietruszkę i smażymy kilka minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ziemniaki i chwilę potem wlewamy bulion.
Dodajemy kurczaka, cukinie i imbir, dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
Kiedy ziemniaki będą półtwarde dodajemy przyprawy:
-2 płaskie stołowe łyżki soli
-1/5 łyżeczki pieprzu Cayenne oraz słodką paprykę.
– dynię pokrojoną w kostkę
Gotujemy. Gdy warzywa zmiękną. Blenderem miksujemy zupę na jednolity krem. Podajemy z grzankami lub łyżką jogurtu naturalnego.

Życzymy smacznego.