Składniki na ciasto:

40 dag mąki pszennej

3 dag świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

około 1 szklanki mleka

3 łyżki oleju

 

Świeże drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki mleka dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej. Odstawiamy do ciepłego miejsca, do wyrośnięcia na około 20 minut.

Następnie mieszamy mąkę z solą i olejem, dodajemy rozczyn i pozostałe mleko. Gdyby ciasto było za suche dolewamy go więcej. Wyrabiamy. Po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na blachę. Pokrywamy całość sosem (mieszamy sos chilli z ketchupem, przecierem pomidorowym i odrobiną przyprawy do pizzy). Układamy dowolne dodatki np. smażone pieczarki, cebulkę, kukurydzę, szynkę, posypujemy startym serem żółtym i mozarellą.

Całość pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 15 do 20 minut.

Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym wykonanym z: pół szklanki majonezu, 2 łyżek śmietany 18 %, 4 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę oraz koperku lub majeranku dodanego według własnego gustu.

Życzymy smacznego.