Projektowanie kuchni nie jest prostym wyzwaniem, gdyż wymaga kompatybilnego połączenia wielu istotnych aspektów, dzięki którym nasza kuchnia stanie się nie tylko pięknym sercem domu, ale także funkcjonalnym centrum życia rodzinnego.

 

Projektując wymarzoną kuchnię konieczne jest, by pamiętać o jej praktycznym i funkcjonalnym charakterze, a nie jedynie o estetyce. Funkcjonalnie zaprojektowana kuchnia jest czymś znacznie więcej niż zwykłym pomieszczeniem, bowiem staje się ona miejscem spotkań całej rodziny, gdzie spędzamy bardzo dużą ilość czasu. Proste, detaliczne rozwiązania pozwolą ułatwić i odpowiednio zorganizować pracę w kuchni, by była ona nie tylko koniecznym obowiązkiem, ale także przyjemnością. Jeżeli odpowiednio dopracujemy projekt naszej wymarzonej kuchni i jej komponentów, wówczas każda chwila w niej spędzona będzie fantastyczna.

 

Prawdą jest, że nie możliwe jest stworzenie idealnej kuchni ( nawet choćbyśmy posiadali najpiękniejsze meble na świecie ), jeżeli projekt nie będzie dostosowany do uwarunkowań architektonicznych pomieszczenia, zależności antropologicznych oraz socjologicznych jej użytkowników. Już na etapie początkowego projektowania warto wypisać sobie priorytetowe oczekiwania i uwarunkowania, jakie musi spełniać kuchnia, aby służyła nam jak najlepiej przez całe lata. Wybór projektu zależy tylko i wyłącznie od nas samych, lecz warto wziąć pod uwagę kilka poniższych rad przydatnych już na etapie początkowego projektowania.

 

Oceń swoje potrzeby

Przeanalizowanie i zdefiniowanie swoich potrzeb i oczekiwań w stosunku do kuchni jest kluczowym, mimo że ogólnikowym etapem w procesie projektowania. Postaraj się odpowiedzieć sobie na pytania związane z codziennym przebywaniem w kuchni. Czy będziesz gotować dla siebie czy też dla większej liczby osób? Ile czasu dziennie spędzasz w kuchni? Jakie rzeczy powinnaś mieć pod ręką podczas gotowania, zmywania, przygotowywania posiłków do wydania? Ile półek potrzebujesz, by zmieścić rzeczy? O tych i innych kwestiach należy pomyśleć już na samym początku, by projekt był kompletny i spersonalizowany.

Aspekty ergonomiczne

Następną istotną kwestią jest ergonomia kuchni. Odpowiednio zaprojektowana kuchnia to taka, w której możemy przygotować wszystko szybko, sprawnie i bez utrudnień. Istotne jest, aby nie marnować czasu i energii na zbędne ruchy. Podczas planowania przestrzeni kuchni należy więc ująć w projekcie jej układ oraz poszczególne elementy, tak by nie wykonywać niepotrzebnych czynności.

Sprzęty AGD

Z ergonomią przestrzeni kuchennej powiązana jest kwestia właściwego doboru i rozmieszczenia sprzętu AGD. Podstawowa decyzja w tym zakresie dotyczy tego, czy sprzęty mają być zabudowane czy też wolnostojące. Należy także rozpatrzyć wygląd i wartość estetyczną sprzętów tak, aby całość tworzyła spójną kompozycję. Sprzęty AGD powinny zostać rozmieszczone tak, aby podczas przygotowywania potraw wszystko mieć pod ręką.

Estetyka kuchni

Styl estetyczny kuchni to kolejny punkt projektowania, który ma zwieńczyć wygląd pomieszczenia i nadać mu spersonalizowanego charakteru. Od tego jakich kolorów, tkanin, czy materiałów użyjemy  zależy styl i atmosfera  kuchni. Warto zapoznać się z różnymi stylami kuchni, by wybrać to, co podoba nam się najbardziej i następnie postarać się to dostosować do własnych gustów i oczekiwań.

Oświetlenie

Po aspektach funkcjonalnych oraz estetycznych nadszedł czas na dopełnienie efektu końcowego właściwie dobranym oświetleniem. Podczas projektowania kuchni często ten aspekt jest pomijany, przez co niestety okazuje się, że efekt nie jest taki jakiego się spodziewano. Projektując kuchnię musimy pomyśleć nie tylko o oświetleniu całego pomieszczenia, ale i poszczególnych jej fragmentów, by zapewnić komfort oraz odpowiedni klimat. Jeżeli dobrze oświetlone zostaną blaty, przygotowanie jedzenia będzie prostsze, z kolei lampy nad kuchenką ułatwią gotowanie.