Składniki na kruche ciasto:

– 25 dag mąki

– 3 łyżki cukru pudru

– 0,5 łyżeczki cukru waniliowego

– 15 dag margaryny

– 1 żółtko

– 55 gram wody

 

Z podanych składników zarobić ciasto mieszając najpierw suche składniki, następnie margarynę, żółtko i wodę. Po czym gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po czym wałkujemy na około 0,5 cm i wyklejamy nim foremki, nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

 

Składniki na nadzienie:

– dżem malinowy lub powidło śliwkowe

– 150 g czekolady mlecznej

– 80 g kremówki

– orzechy włoskie lub owoce

 

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę razem ze śmietanką. Każdą babeczkę wypełniany odrobiną dżemu i zalewamy czekoladą. Dekorujemy orzechami lub owocami. Wkładamy do lodówki co zastygnięcia czekolady.

 

Smacznego!