Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka lub kostka rosołowa
  • wegeta
  • pieprz, sól
  • 3 marchewki
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mała cebulka
  • pietruszka (korzeń oraz natka)
  • seler
  • pomidory z puszki lub przecier pomidorowy,
  • 3 łyżki śmietany
  • natka pietruszki

Skrzydełka gotujemy doprawiając wegetą, liściem laurowym i zielem angielskim. Dodajemy posiekane warzywa (pietruszkę, cebulę marchewkę seler). Ugotowane mięso wyciągamy. Gdy zupa już się podgotuje dodajemy przetarte przez sitko pomidory z puszki (można dołożyć 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego). Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Doprawiamy do smaku.

Pod koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy do niej 3 -4 łyżki śmietany, mieszając. Wlewamy do zupy i energicznie mieszamy. Nie gotujemy. Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.

Podajemy z makaronem lub ryżem.

Życzymy smacznego!