Składniki:

  • 4 marchewki pokrojowe w kostkę
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 4 grube plastry miękkiej szynki pokrojowej w kostkę
  • 4 Jaja ugotowane na twardo
  • 6 łyżek sosu czosnkowego
  • 10 łyżek śmietanki 30%,
  • 150 ml rosołu,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • sól i czarny pieprz do smaku

Groszek i marchewkę gotujemy na miękko, przelewamy zimną wodą, studzimy. Mieszamy w misce warzywa, jajka oraz szynkę. Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, mieszamy aż napęcznieje. W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w wodzie żelatynę.

Śmietankę ubijamy. Gdy będzie sztywna dodajemy sos czosnkowy, doprawiamy solą i pieprzem nadal ubijając. Dodajemy tężejący rosół. Mieszamy aż składniki się połączą.

Formę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej jajka, zasypujemy pozostałymi składnikami. Zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia na całą noc.

Życzymy smacznego!