Kuchnie na poddaszu urządzane są coraz chętniej ze względu na ich charakterystyczny klimat oraz ciekawe style aranżacyjne, mimo że stanowią dość duże wyzwanie dla projektantów, którzy muszą skupić się nie tylko na ich estetyce ale także jakże istotnej funkcjonalności. Trzy czynniki utrudniają wygodne i ergonomiczne jej zaaranżowanie: skosy, oświetlenie i właściwa wentylacja. Dlatego planując przestrzeń kuchenną na poddaszu trzeba w pierwszej kolejności jak najlepiej rozplanować wspomniane elementy, a dopiero później przejść do planowania kwestii estetycznych i stylistyki aranżacyjnej.

poddasze 1

Ergonomia

Najważniejsza kwestia funkcjonalności i ergonomii w przestrzeni na poddaszu to wysokość wnętrza, gdyż nie sposób komfortowo pracować i przebywać w wymarzonej kuchni, jeżeli ocieramy się głową o sufit. Za minimalną wysokość dla człowieka stojącego pod skosem (przy meblach) przyjmuje się około 190 cm. W wyjątkowych sytuacjach można tę wartość odpowiednio dopasować (zmniejszyć lub zwiększyć) dostosowując do wzrostu domowników.

poddasze 3

Aby zachować swobodę ruchów w kuchni na poddaszu, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach związanych z wysokością ścianki kolankowej:

Wysokość ścianki 75 cm – przestrzeń przy niej najlepiej wykorzystać na schowki.

Wysokość ścianki min. 90 cm – pod skosem proponujemy wstawić dolne szafki zabudowy kuchennej lecz bez montażu płyty grzejnej czy kuchenki, gdyż nie będzie miejsca do zawieszenia nad nimi okapu. Doskonałym rozwiązaniem będzie tam zlewozmywak, a zamontowane nad nim okno dachowe doskonale doświetli miejsce pracy.

Wysokość ścianki min. 110 cm do 210 cm – umożliwia dowolną adaptację poddasza.

Zagospodarowanie sprzętów i mebli kuchennych na poddaszu jest zdecydowanie prostsze w przypadku dachów dwuspadowych, gdyż wówczas we wnętrzu znajdują się dwie pełne ściany. W przypadku wielu skosów i niskich ścianek kolankowych warto przemyśleć zabudowę części pod skosem np. dodatkową płytą gipsowo-kartonową, w celu podniesienia ścianek kolankowych, a także stworzenie wyspy kuchennej w centralnej części. Taki zabieg zmniejszy powierzchnię użytkową kuchni, ale może okazać się jedyną odpowiednią możliwością funkcjonalnej aranżacji.

poddasze 4

Okna

Drugim punktem, któremu należy poświęcić swoją uwagę są okna, których ulokowanie ma niezwykle istotne znaczenie w kuchniach na poddaszu. Ważne są one z tego względu, iż wypełniają wnętrze światłem dziennym. Jedna z zasad montażu okien na poddaszu wskazuje, że powierzchnia okien na tej kondygnacji powinna stanowić około 10% powierzchni całej podłogi. Warto także wziąć pod uwagę, że im jest mniejszy kąt nachylenia dachu, tym okno w nim zamontowane powinno być dłuższe i odwrotnie. Przestrzeń kuchenną doskonale modeluje światło wpadające przez dwa okna usytuowane obok siebie. Warto również doposażyć okna w rolety, które w upalne dni zapobiegną nadmiernemu nagrzewaniu wnętrza.

poddasze 6

Wentylacja

Kolejną ważną rzeczą, o której należy pamiętać planując kuchnię na poddaszu jest odpowiednia wentylacja pomieszczenia. Para wodna może okazać się zgubna dla wnętrza jeżeli jest ona niewłaściwie odprowadzana. Prowadzi to do nadmiernego wilgocenia ścian, niekiedy może tworzyć się na nich pleśń, a nawet grzyb. Aby temu zapobiec niezbędne są: okap kuchenny, dodatkowe kratki wentylacyjne, pozostawianie mikro szpar w oknach.

wentylacja
Każde poddasze posiada swój indywidualny wyraz i dlatego wymaga specyficznego podejścia oraz projektowania, ukierunkowanego na konkretne rozwiązania łączące estetykę z ergonomią. Dzięki odrobinie wyobraźni i dobrze stworzonemu projektowi choćby najtrudniejsze poddasze może stać się naszym ulubionym wnętrzem w całym domu o niezwykłym klimacie i charakterze.