Podczas urządzania nowej kuchni lub modernizowania starej, przychodzi moment, gdy musimy zdecydować o wyborze nowej płyty grzejnej. Aktualnie na rynku dostępne są zarówno tradycyjne płyty gazowe, trzy rodzaje płyt elektrycznych oraz gazowo-elektryczne hybrydy dla osób szukających niestandardowych rozwiązań.

plyta 5

Przyjrzyjmy się zatem wadom i zaletom kolejnych rodzajów płyt. Wybór typu płyty uzależniony jest przede wszystkim od rodzaju instalacji, jaka znajduje się w kuchni. W przypadku instalacji gazowej, należy zdecydować się na płytę wyposażoną w podłączenie gazowe. Jeżeli nie mamy gazu, lecz instalację elektryczną, należy wybrać płytę ceramiczną lub indukcyjną.

plyta 6

Płyta ceramiczna

Płyta ceramiczna jest niezwykle wygodnym i zarazem efektownym wyposażeniem kuchni. Posiada gładką i płaską powierzchnię wykonaną z odpornego na zarysowania i uderzenia tworzywa ceramicznego. Pod ceramiczną powierzchnią znajdują się elementy grzejne: są to najczęściej spirale elektryczne lub lampy halogenowe.

plyta7

Nowoczesne płyty ceramiczne wyróżniają się perfekcyjną zdolnością przewodzenia ciepła. Na płycie wyodrębnione są pola grzejne. Powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna, dzięki czemu wyeliminowane zostaje niebezpieczeństwa oparzenia. Płyty te cechują się przede wszystkim łatwością kontroli grzania za pomocą przycisków dotykowych, zabezpieczeniem przeciw ingerencji dzieci, timer, a w droższych modelach czujniki smażenia oraz automatykę gotowania.

plyta8

Płyta indukcyjna

Płyty indukcyjne należą do najbardziej nowatorskich rozwiązań w zakresie kuchni grzewczych. Ich system oparty jest na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych, dzięki czemu mimo że są zdecydowanie droższe od innych wersji, to są za to oszczędne w użytkowaniu.

indukcyjna

Grzeją poprzez indukcję elektromagnetyczną, czyli zmienne pole elektromagnetyczne. Wymieniające energię między generującymi je cewkami a garnkiem. Dzięki temu ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia a nie na powierzchni płyty. Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to przede wszystkim szybsze gotowanie i smażenie, niższe zużycie energii elektrycznej, łatwiejsze czyszczenie oraz większe bezpieczeństwo, wygoda i kontrola procesu gotowania.

plyta indukcyjna
Kolejnym aspektem po wyborze rodzaju płyty grzewczej jest decyzja jaki rozmiar ma ona mieć. Najczęściej płyty mają cztery pola grzewcze oraz standardowe wymiary dobrane tak, by pasowały do ciągu popularnych szafek kuchennych. Jeżeli posiadamy kuchnie niezbyt dużych rozmiarów oraz gdy nie gotujemy zbyt często można wybrać płytę wąską, czyli 30-centymetrową z dwoma palnikami. Dla osób, które posiadają dużą rodzinę i często gotują lepsze będą płyty szerokie, nawet 70 – 90 cm wyposażone w pięć lub sześć pól.

plyta indukcyjna 1

Wybór konkretnego modelu nie jest łatwy, lecz powinien on być także uzależniony od poszczególnych stylów aranżacyjnych w kuchni i od naszych upodobań. Do kuchni klasycznych idealna będzie kuchnia gazowa z palnikami i rusztami. Natomiast w kuchni o aranżacji nowoczesnej pasować będzie płyta indukcyjna lub ceramiczna na szkle lub stali.