Rynek oferuje szeroki wybór płyt kuchennych, a mimo to nadal nieustannie on rośnie. Dzięki temu możemy wybierać zarówno w poszczególnych rodzajach, parametrach, funkcjach dodatkowych, a ponadto w gamie wielu propozycji designerskich o estetycznym wyrazie.

plyta kuchenna 1

Szeroki wybór to oczywiście zaleta, ale jak wśród tej całej gamy propozycji wybrać produkt idealny dla siebie? Ograniczeniem może dziś być jedynie wyobraźnia, warunki pomieszczenia kuchennego lub budżet. Przygotowaliśmy praktyczny przegląd rodzajów płyt kuchennych, by ułatwić Wam dokonanie najlepszego wyboru.

plyta kuchenna 2

Rozwój technologiczny sprawił, że możemy wybrać płytę kuchenną jako osobne urządzenie w kuchni, dzięki czemu możemy nie tylko wzbogacić wizualnie przestrzeń, ale ponadto wyznaczyć bardziej komfortowe miejsce na piekarnik np. umieszczając go na poziomie blatu ułatwiając sobie tym samym bezpieczne wyjmowanie gorących potraw. Do najpopularniejszych rodzajów płyt grzewczych należą płyty gazowe, elektryczne oraz indukcyjne. Wybór rodzaju płyty jest pierwszym, który musimy podjąć już na etapie projektowania wymarzonej kuchni. Podczas zakupu płyty należy w szczególności pamiętać, aby właściwie dobrać jej rozmiar do miejsca gdzie ma być zabudowana oraz o jej kształcie, wielkości i rozmieszczeniu palników. Wszystkie te czynniki są niezwykle istotne zarówno dla efektu estetycznego w kuchni, jak i funkcjonalności pracy podczas gotowania.

plyta kuchenna 3

Płyta gazowa

Płyta gazowa wyposażona jest w tradycyjne palniki gazowe, które zapewne wszyscy pamiętamy z klasycznych kuchenek. Jest to najtańszy rodzaj płyty zarówno podczas zakupu, jak i eksploatacji. Ponadto daje też możliwość szybkiej regulacji temperatury i wywierania wpływu na sposób i siłę grzania.

plyta kuchenna 4

Do tego rodzaju płyty konieczne jest jednak podłączenie specjalnej wentylacji w pomieszczeniu, w którym będzie się znajdowała, by zapewnić bezpieczeństwo. Płyty gazowe są współcześnie bardzo estetyczne, a także coraz bezpieczniejsze. Istnieje bowiem możliwość wyboru płyty gazowej z zabezpieczeniem przeciwpyłowym, które samoczynnie odcina gaz gdy zgaśnie płomień. Ruszt podtrzymujący naczynia nad płytą może być jednoczęściowy, dwuczęściowy, lub osobny dla każdego palnika. Niektórzy producenci posiadają w swojej ofercie płyty 2-, 3 lub 5-palnikowe. Płyty podpalnikowe najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej lub szkła ceramicznego w różnych kolorach. Wadą płyt gazowych jest fakt szybszej eksploatacji garnków, gdyż przez oddziaływanie płomienia z czasem pojawia się na nich uporczywy nalot.

plyta 1
Płyta elektryczna

Płyta elektryczna wyposażona jest w palniki elektryczne występujące w postaci płytek grzewczych. Zazwyczaj są to grzałki w formie spiral pokryte warstwą żeliwa o zróżnicowanej średnicy. Wpływ na temperaturę grzania wywieramy za pomocą tradycyjnych pokręteł znajdujących się z przodu lub z boku płyty. W zależności od mocy grzałki wyróżnia się krążki standardowe i szybkogrzejne.

plyta 3Płyty elektryczne są trudniejsze do czyszczenia, a konwencjonalne spirale grzejne sprawiają, że płyty te są mniej oszczędne od płyt ceramicznych. Płyty te posiadają jedynie podstawowe funkcje, co zwykle przesądza o rezygnacji z ich wyboru. Cechują się za to łatwością obsługi oraz przede wszystkim niską ceną. Wybierając płytę elektryczną należy zwrócić uwagę, by była ona wyposażona w termowyłącznik, który pomaga utrzymać stałą temperaturę. Ważna jest też blokada przed przypadkowym uruchomieniem, która pozwala na zablokowanie elementów sterujących kuchnią.