Składniki:

– 1,5 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka cukru

– 6 jajek

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 3 szklanki śmietany kremówki

– 5 niebieskich galaretek

– cukier puder

– borówki amerykańskie

– śmietan Fix

 

Oddzielamy białka od żółtek, po czym je ubijamy , dodajemy cukier, następnie roztrzepane żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 – 30 minut. Po wystygnięciu kroimy na dwie części.

Jedną galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (2 szklanki wrzątku) i pozostawiamy do stężenia.

Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku.

2 szklanki śmietany kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy tężejące galaretki które były rozpuszczone w 1,5 szklanki wrzątku.

Do masy kremówki wsypujemy pokrojoną w kostkę stężałą pierwszą galaretkę. Wykładamy całość na połowę biszkoptu. Przykrywamy jego drugą częścią.

Borówki myjemy i osuszamy. Pozostałą kremówkę (250 ml) ubijamy na sztywno dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. Dodajemy śmietan Fix. Ubitą śmietanę wykładamy na placek, posypujemy dużą ilością borówek.  Zalewamy 2 tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.

Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Życzymy smacznego!