Drewno to ponadczasowy i niezwykle stylowy surowiec, który od wieków gości we wnętrzach domowych. Współcześnie ze względu na jego stosunkowo wyższą cenę od innych rozwiązań aranżacyjnych oraz trudności w pielęgnowaniu wykorzystywane jest rzadziej niż niegdyś.

drewno aa

W istocie, mimo że kuchnia jest w większości domów miejscem szczególnie intensywnie użytkowanym, to wystarczy wybrać odpowiedni gatunek surowca i właściwie go zabezpieczać, by cieszyć się stylowym i ponadczasowym wyglądem kuchni.

drewno aa1

Drewniana podłoga w kuchni

Drewniana podłoga w kuchni prezentuje się ekskluzywnie i dodaje wnętrzu wyjątkowego charakteru. Z rodzimych gatunków drewna doskonale sprawdzi się w tym celu dąb i buk, gdyż są niezwykle trwałe i wyróżniają się dużą odpornością na mechaniczne uszkodzenia, a ponadto są wystarczająco elastyczne by nie niszczeć przez zmiany temperatury i wilgotności.

drewniana podłoga w kuchni

Wybierając konkretną formę zabezpieczenia drewnianej podłogi należy określić, jak intensywnie będzie użytkowana kuchnia. Najpopularniejszą formą zabezpieczania jest olejowanie podłogi, które nada jej szlachetności i pozwoli na okresowe odnawianie bez konieczności szlifowania. Zwiększa też odporność na uszkodzenia mechaniczne i dlatego w kuchniach często użytkowanych przez rodziny wieloosobowe takie zabezpieczenie sprawdzi się najlepiej. Inną zaletą olejowania jest fakt, że ubytki oleju można uzupełnić bez problemu, natomiast wytartego lakieru w ten sposób się nie naprawi, przez co konieczne będzie ponowne cyklinowanie. Wadą stosowania oleju może być jednak konieczność większej dbałości o podłogę, czyli stosowania specjalnych preparatów do mycia i powtarzania procesu zabezpieczania.

olejowanie

Do zabezpieczenia drewnianej podłogi w kuchni można również z powodzeniem wykorzystać lakier. Niektóre lakiery – zarówno wodne jak i rozpuszczalnikowe można nakładać bez podkładu. Podłoga kuchenna narażona jest nie tylko na stałe użytkowanie, ale także częste zmiany temperatury i wilgotności – zwłaszcza w polskich warunkach, kiedy zimą różnica temperatury w pomieszczeniu kuchennym podczas gotowania może sięgnąć kilku stopni, a różnica wilgotności kilkunastu procent.

lakierowanie-podlog

Drewno na ścianach w kuchni

Ściany w kuchni nie tylko muszą być estetyczne, ale także niezwykle odporne na takie czynniki jak: wpływ wysokiej temperatury, wilgoć, zachlapania, uderzenia. Drewno ze względu na wytrzymałą strukturę oraz wyjątkowo gustowny wygląd doskonale sprawdzi się jako element aranżacyjny na kuchennej ścianie. Drewno zarówno w postaci nowoczesnej boazerii czy też paneli wymaga jednak właściwego zabezpieczenia. Wprawdzie ściany nie są narażone na mechaniczne uszkodzenia w takim samym stopniu jak parkiet, ale drewno tu również – ze względu na zmiany temperatury i wilgotności – intensywnie pracuje. Dobór środka najlepiej uzależnić od efektu dekoracyjnego, jaki zamierzamy uzyskać.

boazeria

Drewniane dekoracje

Decydując się na drewnianą podłogę lub elementy ścienne, zazwyczaj wybieramy również drewniane elementy dekoracyjne, by kompozycja aranżacyjna była spójna. Dodatki – takie jak narzędzia kuchenne, chlebak czy pudełka na herbatę lub inne pojemniki będą doskonale dopełniać takie aranżacje, również we wnętrzach nowoczesnych jeżeli połączymy je z elementami ze szkła, plastiku lub innych tworzyw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak zabezpieczyć narzędzia kuchenne wykonane z drewna? Na pewno doskonale sprawdzi się w tym zakresie olejowanie. Wystarczy użyć zwykłego domowego oleju lub oliwy, by drewniane elementy były nie tylko zabezpieczone przed niszczeniem, ale także przed wnikaniem w ich głąb zarazków. Nowy przedmiot należy natrzeć kilkoma kroplami oleju i pozostawić do wyschnięcia, po czym spłukać. Taki zabieg odrobinę przyciemni drewno, ale zabezpieczy je przed wchłanianiem wody. Wcześniej – jeśli istnieje obawa, że przedmiot będzie wchłaniał zapachy, można namoczyć go na noc w occie jabłkowym, który następnie wycieramy do sucha. Nieestetyczne plamy na drewnianych akcesoriach kuchennych można też usuwać roztworem sody oczyszczonej, w którym moczy się przez kilka minut łyżkę lub wałek.