Osoby, które na co dzień muszą zrezygnować z dań zawierających gluten, mogą wypróbować poniższy przepis. Jest nie tylko smaczny ale i wartościowy. Poprawia kondycję organizmu i zapewnia uczucie lekkości na cały dzień.

 

Składniki na 2 porcje:

– 2 owoce awokado

– 60 g wędzonego łososia

– 1 pęczek cebulki dymki

– odrobina soli i pieprzu do smaku

– parę kropel sosu tabasco lub sriracha

– sok z około pół cytryny

– pół łyżeczki musztardy delikatesowej

– rzodkiewka, sałata do dekoracji

 

Przygotowanie:

Cebulkę drobno siekamy. Awokado kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy połowę cebulki dymki , doprawiamy solą i pieprzem.

Łososia kroimy w kostkę, dodajemy pozostałą cześć cebulki, doprawiamy sosem tabasco, solą, pieprzem i musztardą.

W okrągłej foremce układamy warstwami sałatkę (awokado – łosoś – awokado). Dekorujemy rzodkiewką.