To co zazwyczaj wydaje się nam bardzo smacznie, niestety okazuje się nie tylko mało wartościowe ale i wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia. Szybko serwowane potrawy, pośpiech i wysoka zawartość tłuszczu w pokarmach stanowi poważne zagrożenie dla naszego organizmu.

fast ffooo

Co więc takiego przyciąga nas do dań typu fast food. Oczywiście smak i chęć poczucia zadowolenia z jedzenia. Niestety za ten nośnik smakowy odpowiada tłuszcz, który zaburza poczucie sytości oraz hormon odpowiedzialny za nasze łaknienie. Żywność fast food w większości posiada również dodatek glutaminianu sodu – wzmacniacz smaku i pobudzacz naszego apetytu. To właśnie on przyciąga nas do jedzenia coraz to większej ilości dan tego typu.

Aby nie wdać się w błędne koło ciągłego podjadania starajmy się odgraniczać fast foody do minimum, albo w ogóle wyeliminować je z naszego jadłospisu.

Dla przykładu wartość kaloryczna poszczególnych przekąsek.

kalorie hamburger

Taka ilość zbędnych kalorii z powodzeniem może zostać zastąpiona innymi pożywnymi składnikami, które dostarczą naszemu ciału odpowiedniej dawki energii na cały dzień.

Konsekwencje spożywania fast foodów:

– powstawanie wrzodów żołądka

– powstawanie nadwagi

– pojawianie się wzdęć odraz dyskomfortu w okolicy brzucha

– uszkodzenie białka komórek nerwowych

– przyczyniają się do powstania stanów zapalnych

– wywołują cukrzycę

– zwiększają ryzyko chorób serca

– przyśpieszają procesy miażdzycy

– przyczyniają się do powstawania procesów rakotwórczych

– powodują nadciśnienie , zaparcia oraz refluks

 

Pamiętajmy więc, spożywajmy posiłki spokojnie, uczucie sytości pojawia się po około 20 minutach od zjedzenia! Nie jedzmy „na siłę lub na zapas” sprzyja to przybieraniu na wadze czego rezultatem jest otyłość.