Składniki na ciasto:

– 8 dag margaryny

– 1 szklanka mleka

– 25 g świeżych drożdży

– szczypta soli

– 1/2 kg mąki pszennej

– 70 g cukru kryształu

 

Margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i podgrzewamy tak żeby było nie za gorące. Ze świeżych drożdży, 1 łyzki mąki oraz cukru robimy rozczyn i czekamy aż podrośnie. Następnie łączymy ze sobą roztopione masło, rozczyn oraz mąkę tak aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy je na około 2 godziny w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy ponownie.

 

Składniki na nadzienie:

– 25 dag maku

– 10 dag cukru

– 20 g posiekanych orzechów włoskich

– 1 łyżka miodu

– szczypta cynamonu

– 1/5 łyżki skórki pomarańczowej

– 1 łyżka margaryny

 

Mak gotujemy w niewielkiej ilości wody około 20 minut, po czym odcedzamy i mielimy go dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki.

Ciasto rozwałkowujemy na wymiar 30 x  50 cm. Smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę. Kroimy ją na 3 cm kawałki. Układamy na blaszce w dużych odstępach. Łyżką naciskamy każdy odkrojony środek, aby boki uniosły się do góry. Odstawiamy przykryte ręcznikiem bułeczki na około 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut. Gotowe drożdżówki można polukrować według uznania.

 

Życzymy smacznego!