Drożdżówki z makiem
Składniki na ciasto:
– 8 dag margaryny
– 1 szklanka mleka
– 25 g świeżych drożdży
– szczypta soli
– 1/2 kg mąki pszennej
– 70 g cukru kryształu
Margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i podgrzewamy tak żeby było nie za gorące. Ze świeżych drożdży, 1 łyzki mąki oraz cukru robimy rozczyn i czekamy aż podrośnie. Następnie łączymy ze sobą roztopione masło, rozczyn oraz mąkę tak aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy je na około 2 godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy ponownie.
Składniki na nadzienie:
– 25 dag maku
– 10 dag cukru
– 20 g posiekanych orzechów włoskich
– 1 łyżka miodu
– szczypta cynamonu
– 1/5 łyżki skórki pomarańczowej
– 1 łyżka margaryny
Mak gotujemy w niewielkiej ilości wody około 20 minut, po czym odcedzamy i mielimy go dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki.
Ciasto rozwałkowujemy na wymiar 30 x 50 cm. Smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę. Kroimy ją na 3 cm kawałki. Układamy na blaszce w dużych odstępach. Łyżką naciskamy każdy odkrojony środek, aby boki uniosły się do góry. Odstawiamy przykryte ręcznikiem bułeczki na około 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut. Gotowe drożdżówki można polukrować według uznania.
Życzymy smacznego!