Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • brokuł
  • kalafior
  • 0, 5 kg smażonych pieczarek
  • marchewka
  • około 20 dag startego sera żółtego
  • kostka sera feta
  • 1 cebula smażona
  • pół kg fileta z kurczaka smażonego w kostkę
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Warzywa gotujemy al dente. Chłodzimy. Ciasto francuskie rozkładamy. Wzdłuż środka nakładamy cały farsz, posypujemy serem żółtym. Boki ciasta przecinamy na paseczki i całość zwijamy tak aby powstał warkocz.  Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Posypujemy ziołami prowansalskimi.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 – 20 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem kroimy jak roladę.

 

Życzymy smacznego.