Składniki do biszkopta:

  • 25 dkg mielonych orzechów laskowych
  • 9 jaj
  • 25 dkg cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubijamy białka z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami oraz proszkiem. Łyżką mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony, wystudzony biszkopt dzielimy na dwie połowy.

Beza z kokosu:

  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy białka z cukrem na lśniącą masę. Na końcu dodajemy kokosy i proszek do pieczenia. Mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 – 25 minut.

Masa ananasowa:

  • puszka ananasa
  • 1 biały budyń
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 5 żółtek

1 szklankę soku z puszki zagotowujemy ( w razie gdyby soku było za mało dolewamy wody aby powstała pełna szklanka). Budyń rozpuszczamy w pół szklanki wody i wlewamy do soku z ananasa. Szybko mieszamy by powstał budyń. Uważajmy aby się nie przypaliło. Powstały budyń odstawiamy i studzimy.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i wystudzony budyń.  Pokrojonego w kosteczkę ananasa dodajemy do powstałej masy. Mieszamy.

Przełożenie ciasta:

Połowa biszkoptu – połowa masy – beza kokosowa – druga połowa masy – pół biszkoptu.

Wierzch można polać polewą: Rozpuszczamy tabliczkę czekolady z dwoma łyżkami mleka na małym ogniu. Wylewamy na placek , posypujemy kokosem.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

 

Życzymy smacznego!