Składniki:
– jajko – 1 szt.
– papryka słodka – 1 łyżka
– zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
– kostka rosołowa – 1 szt.
– koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
– sól
– pieprz
– mięso mielone – 500 g

Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodaj jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i zrób małe pulpeciki. Następnie pulpeciki usmaż na złoty kolor. Do naczynia z pół litrem gorącej wody, włóż kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i paprykę. Dokładnie wymieszaj i wlej bulion do zrumienionych pulpecików. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec duszenia przyprawić do smaku. Najbardziej uwielbiam je z ziemniaczkami i koperkiem.

 

Przepis nadesłała Pani Teresa Piasecka