Składniki:

– 1 mała cukinia,

– 2 dojrzałe pomidory,

– 1 spora słodka cebula

– 1 czerwona papryka,

– 2 ząbki czosnku,

– 1 bakłażan

– olej i masło do smażenia,

– sól, pieprz, gałązka tymianku
– szczypta ziół prowansalskich,

– kilka świeżych listków bazylii

 

Bakłażana umyć (nie obierać) i pokroić w dość grubą kostkę. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry.  Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie paski.  Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.  Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.

W szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić bakłażan, szybko go przesmażyć na sporym ogniu, po czym przełożyć go do rondelka, trzymać pod przykryciem. Następnie w rondlu ponownie rozgrzać nowy olej i masło ,wrzucić cebulę, czosnek i cukinię, zeszklić je. Wlać wino.

Dorzucić paprykę, chwilę przesmażyć, dołożyć pomidory. Wrzucić całą gałązkę tymianku. Przykryć całość i dusić ok. 20 minut.  Dodać odłożony bakłażan, wymieszać. Przyprawić całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze poddusić. Smacznego.

 

Przepis nadesłała Pani Joanna Misiak