Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie : 4 godziny
Porcja: 500 kcal

Składniki na 6 porcji:

– 25 dkg serka mascarpone
– 3 szklanki zimnej, mocnej kawy 3 łyżki likieru amaretto
– 2 jajka
– 3 łyżki miałkiego cukru
– 25 dag bitej śmietany
– 16 dużych paluszków biszkoptowych
– 3 łyżki ciemnego kakao

Żółtka z cukrem ubić mikserem na gęsty, jasny krem. Dodać mascarpone oraz bitą śmietanę. Bardzo delikatnie wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę i ostrożnie połączyć z kremem. W misce wymieszać amaretto z kawą. Połowę biszkoptów kolejno szybko zanurzać w mieszance kawowej, lekko osączyć i układać pojedynczo na dnie głębokiego naczynia. Biszkopty posmarować połową kremu.

Podobnie nasączyć pozostałe biszkopty. Ułożyć z nich drugą warstwę. Przykryć ją pozostałym kremem, wygładzić powierzchnię. Przez sitko oprószyć całość grubą warstwą kakao.  Deser szczelnie owinąć folią. Wstawić do lodówki co najmniej na cztery godziny.

 

Przepis nadesłała Pani Zofia Misiak