Składniki :
– 40 g kakao
– 200 g mąki pszennej TYP 500
– 8 g proszku do pieczenia
– 5 g przyprawy do piernika
– 60 g masła
– 250 ml maślanki
– 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
– 50 g cukru
– 3 jajka
– 1 g soli (szczypta)

Wykonanie :
Mąkę przesianą przez sitko, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy piernikowe wsypujemy do misy i mieszamy. Dodajemy rozpuszczone letnie masło, maślankę i trzy żółtka. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Do masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę mleczną lub gorzką i mieszamy. Białka jaj ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy około 3 minut. Podajemy z sosem czekoladowym, miodem i bitą śmietaną. Do gofrów idealnie pasują także świeże owoce.
SMACZNEGO !

 

Przepis nadesłała Pani Paulina Kowalewska