Składniki:

– 500 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
– 2 małe cebulkę
– 3 ząbki czosnku
– 1 bułka czerstwa
– 1 jajko
– sól, pieprz
– kilka listków świeżej bazylii

KLOPSIKI WYKONANIE :

Cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiany kolor czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do cebuli i smażymy chwilkę. Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy jajko wyciśniętą bułkę ( uprzednio namoczoną w mleku najlepiej ) połowę cebuli drugą połowę zostawiamy do sosu .Wszystko mieszamy na gładką masę dodajemy rozdrobnione listki bazylii i doprawiamy do smaku . Na dłoniach delikatnie rozsmarujemy kilka kropli oliwy będzie nam się lepiej formowało klopsiki . Dużą łyżką nabieramy porcje mięsa i formujemy kulki układamy na patelni i rumienimy z każdej strony.

SOS :
– 2 puszki pomidorów krojonych
– 500 ml passaty ziołowej
– sól, pieprz, cukier,
– rozmaryn, tymianek oregano , bazylia( dodajemy w zależności kto jak lubi doprawione ziołami)
– cebulka i czosnek (połowa która została nam jak smażyliśmy do mięsa )
– dodatkowo do posypania starty parmezan.

SOS WYKONANIE:

Pomidory wrzucamy na głęboka patelnie dodajemy cebulkę podsmażoną z czosnkiem , passatę i wkładamy zrumienione klopsiki aby dusiły się już w sosie na małym ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszamy aby nie rozwalić klopsików ok 15- 20 minut .Doprawiamy do smaku sola pieprzem , ziołami i na końcu dodajemy świeże listki bazylii . Podajemy z makaronem , ziemniakami ,( kaszą kto jak lubi ) i posypujemy startym parmezanem.

 

Przepis nadesłała Pani Marzena Sawkułycz