Wizytówkami każdego domu są salon oraz kuchnia, dlatego tak ważne jest aby właśnie w szczególności te pomieszczenia zostały dopracowane w nawet najdrobniejszych szczegółach i prezentowały się jakościowo i stylowo zarazem. W kuchni natomiast najbardziej eksponowanym elementem przestrzennym są stół i blat kuchenny.

blat 2

Blat w kuchni musi nie tylko wyróżniać się doskonałą estetyką i pasować do wystroju całego wnętrza, ale również być bardzo wytrzymały, odporny na wszelkie uszkodzenia, rysy, plamy i wpływ wilgoci. Ten element jest w szczególności narażony każdego dnia na rozlewanie płynów, wilgoć, parę, wycieranie i szorowanie, krojenie produktów spożywczych, a nawet na działanie wysokiej temperatury poprzez stawianie na nim gorących garnków. Ponadto blat musi się przecież także pięknie prezentować.

blat 1

O rodzaju blatu, jaki wybierzemy do kuchni decyduje kilka podstawowych czynników:

  • Wygląd. Jest to jeden z najistotniejszych czynników, które decydują o wyborze konkretnego blatu. Styl kuchni i jej kolorystyka determinują charakter blatu. Zazwyczaj na etapie projektowania i planowania aranżacji kuchni w pierwszej kolejności skupiamy się na wyborze zabudowy meblowej, kompozycji kolorystycznej ścian i wyposażenia, wyglądzie podłóg i sprzętu – blat natomiast dopasowujemy do tych wszystkich elementów wystroju.
  • Częstotliwość użytkowania. W kuchni, którą użytkuje wieloosobowa rodzina blat musi być niezwykle wytrzymały i odporny na wpływ wszelkich czynników wywierających wpływ na jego strukturę. Natomiast w kuchni osoby, która użytkuje to pomieszczenie tylko okazjonalnie i w małym stopniu z pewnością sprawdzi się mniej wytrzymała opcja, a być może ciekawsza wizualnie.
  • Budżet. Obecnie rynek oferuje niemal nieskończoną liczbę wariantów do wyboru, które różnią się materiałem, kolorystyką czy fakturą, ale także ceną. Dzięki dużemu wyborowi z łatwością można znaleźć wymarzony blat, ale czasem nie uniknie się podjęcia trudnych decyzji ze względu na ograniczenia budżetowe. Czy ważniejszy jest wygląd czy jakość blatu? Wybór niestety trzeba podjąć samodzielnie. Podpowiadamy jedynie, że warto rozliczyć wszystkie plusy i minusy danych rozwiązań.
  • Materiał. Tworzywo, z którego wykonany jest blat kuchenny determinuje nie tylko jego wygląd, ale także trwałość i wytrzymałość, a więc jakość. Najefektywniej łączą te dwie funkcje blaty z:
  • płyty laminowanej,
  • kompozytu,
  • kamienia naturalnego,
  • stali,
  • szkła,
  • postformingu,
  • drewna.

Jak dobrać wymiar blatu

Najpowszechniejsza głębokość blatu wynosi 60 cm, co jest konsekwencją standardów wyposażenia kuchennego. Większość producentów wyposażenia dopasowuje się do tej normy, co ułatwia zakupy gotowych zestawów meblowych. Natomiast jeżeli dysponujesz wystarczająco dużą przestrzenią, możesz wybrać blat głębszy niż 60 cm. Blaty z postformingu mają standardową głębokość 60 lub 120 cm, a z corianu – 76 i 93 cm.

blat 3

Blaty z drewna i kamienia naturalnego przycina się pod wymiar z większych płyt, więc tutaj dowolność jest bardzo duża. Grubość blatów wynosi zazwyczaj pomiędzy 2,8 a 4 cm.

blat 4

W takiej grubości zmieszczą się płyty ceramiczne i do takiej są przystosowane zaczepy zlewozmywaków. Ostatnio bardzo często spotykane są blaty grubsze, które dobrze wyglądają w przypadku drewna.