Pięć stref kuchni
Praca w kuchni z reguły składa się z wielu czasochłonnych czynności, które pochłaniają nie tylko cenny czas, ale również wiele energii. Wszystko może przebiegać zdecydowanie szybciej i sprawniej, jeżeli rozmieszczenie kuchennych sprzętów i akcesoriów będzie zaplanowane w zgodzie z zasadami ergonomii i funkcjonalności w kuchni. Prawidłowa ergonomia w kuchni potrafi skrócić czas przygotowywania posiłków nawet o 70%, a czas poświęcony na gotowanie o 25%.
Codzienne przyrządzanie posiłków dla rodziny to rutynowe wykonywanie wielu czynności. Począwszy od wypakowywania zakupów i wkładania ich do lodówki, obróbki produktów po gotowanie, pieczenie, smażenie. Po czym niestety nie obędzie się bez zmywania, sprzątania i odkładania naczyń do półek i szafek. Ten podstawowy schemat kuchennej pracy stał się inspiracją do stworzenia podziału na pięć stref kuchennych, które stanowią elementarną podstawę zasady ergonomii w przestrzeni kuchennej.
Według zasad ergonomii w kuchni wykonywana w niej praca powinna ułożyć się w tzw. trójkąt roboczy, a najważniejsze sprzęty, czyli kuchenka, lodówka i zlewozmywak powinny tworzyć wierzchołki tego trójkąta. Do niniejszego trójkąta roboczego zostały przypisane strefy kuchenne, których opis i wyjaśnienie prezentujemy poniżej.
Prawidłowe ustawienie stref skraca do minimum odcinki pokonywane codziennie przez użytkowników kuchni. Właściwe przyporządkowanie szafek do zdefiniowanych stref i ustawienie ich w prawidłowej kolejności oraz odpowiednie przypisanie artykułów do poszczególnych szafek zdecydowanie poprawia komfort pracy.
5 stref
W każdej przestrzeni kuchennej możemy wyodrębnić strefy:
- zapasów: lodówka i produkty,
- przechowywania: naczynia, szklanki, sztućce, pojemniki,
- zmywania: zlew, zmywarka, kosz na śmieci,
- przygotowywania: blat roboczy, deski, miski, mikser, przyprawy,
- gotowania: płyta grzewcza, piekarnik, mikrofalówka, garnki.
Jak rozmieścić te strefy, by pełniły swoje funkcje w najbardziej ergonomiczny sposób? Strefy te należy umieścić w takiej kolejności jak wskazuje powyższa rozpiska, zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie).
W tej strefie powinny się znaleźć zapasy żywności, co dotyczy zarówno tych, które przechowujemy w temperaturze pokojowej, jak i tych, które należy przechowywać w warunkach chłodniczych. Stąd niezbędnymi sprzętami w tym obszarze są lodówka, zamrażarka oraz szafa spiżarniana.
Strefa przechowywania
Niniejsza strefa zawiera przedmioty i akcesoria użytku codziennego jak zastawa stołowa, szkło, porcelana, sztućce, wszelkiego rodzaju pojemniki na żywność.
Strefa zmywania
W strefie zmywania powinien znajdywać się zlewozmywak, zmywarka, a także warto wydzielić w niej miejsce na suszenie naczyń oraz przechowywanie detergentów oraz składowanie i segregowanie śmieci. W tej przestrzeni doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju sortowniki śmieci w szafce pod zlewozmywak, szuflada lub cargo na środki czystości.
Strefa przygotowania
Strefa przygotowywania to najistotniejsza strefa związana z prawidłową ergonomią pracy w kuchni. Strefa ta powinna zająć miejsce centralne i wygodne, bowiem to tu będziemy wykonywać większość codziennych czynności. Jako główny obszar pracy w kuchni w tej strefie powinien się znaleźć główny blat roboczy oraz dostęp do wszystkich niezbędnych narzędzi kuchennych.
Strefa gotowania
W tej strefie powinny znaleźć się piekarnik, płyta grzejna, kuchenka mikrofalowa, pochłaniacz pary oraz drobne elementy gospodarstwa domowego jak garnki, patelnie i pokrywki, formy do pieczenia.